Ponteareas é ... Gastronomía

Saborea Ponteareas e proba os produtos que saen da nosa terra e do noso río. Dende o doce ao salgado, sobremesas, peixes, viños, cervexas artesáns e hortalizas. Proba a nosa lamprea que capturamos no río Tea seguindo as mesmas técnicas que usaban os nosos antepasados para conservar todas as súas propiedades. Escolle a preparación que máis che guste: seca, rebozada, guisada, fritida, calquera posibilidade que poidas imaxinar a atoparas nos nosos restaurantes.

Deléitate cos pementos de Guláns, unha variedade autóctona que estivo a piques de desaparecer e que agora é referente en Galicia pola súa calidade e sabor. Cunha carne grosa e tenra de cor vermella desfáise no teu padal como se fose marmelada. E de sobremesa non poderás resistirte ás nosas rosquillas tradicionais e de follado. A súa textura, a dozura do seu xarope e o seu sabor particular provocan unha explosión de sensacións na túa boca.

Para acompañar todos estes manxares, proba as cervexas artesáns que se fan no noso concello, con lúpulo cultivado aquí e con tantas variedades como gustos podes imaxinar, entre elas ecolóxicas. Pero non podes marchar sen catar os nosos viños, pertencentes a unha das cinco subzonas da Denominación de Orixe Rías Baixas, Condado do Tea. O clima atemperado, a arxila e mica dos nosos chans e a mestura de uvas como o Albariño, Loureiro, Treixadura e Torrontés teñen como resultado viños con sabores tropicais e cunha acidez baixa. Proba e deixa que os teus sentidos se desaten.

icono_rosquillas_1

Rosquillas

Se che gusta o doce, probar as rosquillas de Ponteareas é obrigado. Rosquillas de ovo, de follado ou copiños son as tres variedades máis características da zona que pola súa calidade e sabor teñen marca propia.

A súa dozura característica, a humidade do seu xarope e o quebrado da súa masa converten a este petisco en irresistible. Dúas son as principais variedades:

img_rosquillas_03b

Rosquillas tradicionais

Distinguiralas pola súa cor abrancazada que lle dá o xarope co que son bañadas. Un bocado delas é unha explosión de sabores grazas a mestura do zume licuado no teu padal e o crocante do seu interior.

img_rosquillas_01

Rosquillas de follado

Estas son a perdición dos máis larpeiros e larpeiras. O seu tamaño é máis reducido e a súa masa forma finas láminas bañadas por un doce xarope irresistible. A súa lixeireza, o seu sabor intenso e a esponxosidade da súa textura convértenas nun bocado de felicidade.

Se preguntas polas rosquillas de Ponteareas alén de Galicia ou na outra beira do Miño non terás problemas para atopar bos coñecedores do seu sabor. A súa fama chegou a todos os puntos da xeografía española e non hai romaría, festa, lugar de reunión ou diversión onde non atopes este manxar.

Dende hai máis de século e medio veñen perfeccionando a súa receita e podes atopalas en calquera pastelería do casco urbano ou da contorna. A orixinaria, data de 1865 cando a “Tía Luísa” deixou Ribadavia para asentarse en Ponteareas xunto a súas sobriñas Rogelia e Mª Pepa por recomendación dun médico da zona, quen lles aconsellara trasladarse á vila do Tea por carecer de pastelería nin rosquillaría, ao que elas se dedicaban no seu pobo natal. As tres mulleres puxeron en marcha a primeira pastelaría no barrio da Castiñeira e chamárona “Tía Luísa”. Aí comezou unha tradición que se foi perpetuando xeración tras xeración por unha rama da familia.  Así Rogelia casou anos despois con José Rodríguez e dos nove fillos que tiveron, tres deles continuaron perpetuando o bo facer da familia como rosquilleiros, unha dedicación familiar que chega aos nosos días.

icono_lamprea_1

Lamprea

Ponteareas é referente en gastronomía pola variedade dos seus produtos pero se queres probar un manxar delicioso e singular propio destas terras,  tes que pedir nos moitos restaurantes do concello unha lamprea. Un peixe prehistórico que sae do río Tea e que a potencia e delicia do seu sabor xa era apreciado polos romanos.

Son moitas as preparacións que podes degustar deste animal silandeiro que vive entre dúas augas, o mar e o río, onde regresa a desovar. Ten unha textura próxima á carne e dende hai centos de anos prepárase fritida, guisada, á brasa, á bordalesa, rebozada, seca ou en empanada. Busca a túa preparación preferida porque será unha experiencia única dado o seu sabor peculiar que non atoparás en ningún outro prato.

Parte do seu sabor débese ao xeito en que é capturado, unha pesca artesanal, sostible e respectuosa co medio ambiente, que se practica dende hai séculos e que permite manter as propiedades intactas da súa carne e textura. Se percorres algunha das rutas de sendeirismo pola beira do río Tea entre os meses de febreiro e maio verás unhas estruturas feitas con madeira ou metal moi características que sobrevoan o seu leito. Chámanse estacadas e dende elas os nosos pescadores capturan as lampreas con fisgas ou francadas, varas anchas que rematan en punta. Unha técnica ancestral moi diferente á que se empregan noutros lugares e que se emprega unicamente con esta especie. A pericia e experiencia dos pescadores é fundamental na captura deste peixe escorregadizo que se pesca polas noites.

O número de exemplares que saen do Tea cada ano non é moi numeroso o que a converten nun manxar moi prezado e que se diferenza sen dificultade coas lampreas de piscifactoría, tanto polo seu sabor, tamaño como textura e consistencia da súa carne. A mellor época do ano para que degustes a lamprea na súa plenitude é no inverno e primavera. Un xantar, que foi propio de emperadores e ao que lle podes pór o mellor colofón coas rosquillas de Ponteareas, un contraste de sabores, que che dará a vitalidade necesarias para continuar percorrendo o municipio.